14 Eylül 2007 Cuma

0

RAMAZAN PİDESİ


BU SENE İLK RAMAZAN PİDEMİ KENDİM YAPTIM ÇOKDA GÜZEL OLDU TARİF İÇİN ZERRİN ARKADAŞIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM
SİZDE YAPMAK İSTERSENİZ :RAMAZAN PİDESİ



Malzemeler:
4 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 küçük paket kuru maya (1 yemek kaşığı)
1 tatlı kaşığı yumşak tereyağ
Üstü ve altı için:
3 yemek kaşığı mısır unu
1 yumurta sarısı
çörek otu, susam
Hazırlanışı:
1- Ilık suyun içinde mayayı ve şekeri eritin. Tuz ve unu bir kap içinde karıştırın. Ortasını havuz gibi açın su ve maya karışımını ve tereyağını havuzun içine boşaltın. Ve karıştırın. Ele çok yapışmayan ama yumşak bir hamur elde etmelisiniz. Gerekiyorsa un takviyesi yapın. Üstünü kapatın, mayalanması için oda sıcaklığında bekletin. (en az 2 saat) Hamur en az iki katına çıkmalı.
2- Hamuru 2 yemek kaşığı serpilmiş mısır ununda tekrar yoğurun. Sonra hamuru düz bir zeminde merdane yardımıyla açın. Ortalarını inceltin kenarlar daha kalın olsun. Burada dikkat edilmesi gereken konu: eğer benimki gibi kabarmış tombul bir ramazan pidesi istiyorsanız büyükçe bir yuvarlak tepsi kullanabilirsiniz ve ortasınıda çok inceltmessiniz. Ama ince bir ramazan pideniz olsun istiyorsanız yaptığımız hamuru ikiye bölüp iki ayrı tepside pişirebilirsiniz.
3- Ben yuvarlak borcam tepsi kullandım. İçine mısır unu serpin. Açtığınız yuvarlak pideyi tepsiye yerleştirin. Kabarık bıraktığınız yerlere dokunmadan orta kısımda ince bıraktığınız yere keskin bir bıçakla küçük baklava keskileri yapın. Kenarlara yapmayın. Ramazan pidesi şekli verin.
15-20 dakika üstünü nemli bezle örtüp oda sıcaklığında mayalanmaya bırakın.
4- Yumurta sarısını küçük bir kapta çırpın. Fırça yardımıyla pidenin üstüne sürün. En üste çörek otu ve susam serpin. Önceden ısıtılmış 175 dereceli fırında üstü kızarana kadar pişirin.
5- Fırından çıkan pidenizin altındaki unu bir fırça yardımıyla temizleyin. Fırın telinin üzerine koyun üstüne nemli bir bez örtüp 5 dakika dinlendirin. Afiyet olsun.
Ekmek Makinası olanlar için:
1- Şu sıralya malzemeleri koyup hamur programını çalıştırın. Maya, şeker, un, tuz, su, tereyağ.
Sonra mayalanan hamur için 2. maddeden itibaren yapılanları yapınız.
Not: Mayanızın bayat olmadığından emin olun. Aksi takdirde pideniz, ekmeğiniz kabarmaz. İstediğiniz gibi olmaz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top