27 Nisan 2010 Salı

0

el açması patlıcanlı ay börek

TUZ BİBER DERGİSİ'nin BÖREKLER ETKİNLİĞİ için hazırladığım el açması, patlıcanlı böreklerim. Gerçekten lezzetli olmuşlar. Aynı hamurdan değişik versiyonlarını yapmaya karar verdim. Közlenmiş patlıcanlı, pastırmalı, kabaklı gibi.


el açması patlıcanlı ay börek

hamuru için: 
125 gr çok yumuşak margarin
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı rende kaşar peyniri
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 adet yumurta
tuz
aldığı kadar un (oldukça yumuşak hamur olacak biraz ele yapışabilir)

hazırlanışı: Un hariç tüm malzemeyi çırpma teliyle iyice çırpalım. Un ekleyip hamuru iyice yoğuralım. 2 saat buzdolabında dinlendirelim.

iç harcı:
1 kg patlıcan (soyulmuş çok küçük doğranmış)
100 gr kıyma
1 adet soğan (küçük yemeklik doğranmış)
1 çay bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı salça
tuz
karabiber
pul biber
kimyon
yedi bahar
(baharatlar 1 tatlı kaşığı istediğinizi çoğaltıp azaltabilirsiniz.)
hazırlanışı:
Z.yağında soğanlar sotelenir. Kıyma eklenir kavrulduktan sonra patlıcanlar eklenir hepsi iyice kavrulur. Patlıcan yağı anında çekecektir ama yağ eklemeyin. Salça tuz baharatlar eklenir karıştırılır. Harç soğuması için beklemeye bırakılır.

Dinlenmiş hamurdan cevizden ufak parçalar koparılır yumurta gibi yassılaştırılıp hafif unda 1-2 cm kalınlığında açılır. İçine dolu dolu harçtan yayılır kapatılır ve ay şekli verilir. Yağlanmış yada yağlı kağıt üzerinde tepsiye dizilir. 2 yumurta sarısı 2 yemek kaşığı sıvıyağla çırpılır. Üzerlerine sürülür. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Yarım saatten kısa zamanda pişiyor. Fırından alır almaz üzerine margarin sürülür ekmek yağlar gibi.
Sıcak olarak kapaklı bir kaba alınır dinlendirildikten sonra servis yapılır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top