24 Ağustos 2010 Salı

0

mercimek köftesi

 
mercimek köftesi


Bu tarif Urfa'lı bir arkadaşımın annesinin tarifi ne zaman yapsa "parmaklarımızı yerdik" deyimi geçerliydi. Kullanılan biber salçasının bile önemi var bu köfteyi yerken nereden bulucaz tabi o güneşte kurutulmuş salçayı.. Birde ben bu köftenin yanında ayran mutlaka isterim çok hoşuma gidiyor, muhteşem ikili bence :) Mercimek ölçüsünü kalabalığa göre ayarlayabilirsiniz benim ölçümden bir kayık tabağı dolusu çıktı.

malzemeler

1 su bardağı mercimek
ince bulgur
3 ym kaşığı acı biber salçası
sıvı yağ
1 demet taze soğan
1 demet maydonoz
karabiber, kimyon
nane kuru yada taze

hazırlanışı


Mercimeği 5-6 su yıkayın iyice yıkanması lazım hem taşmaması hemde lezzeti için.

Mümkün olduğunca az suda haşlayın. Suyun ve bulgurun ölçüsünü vermedim çünkü duruma göre hatta mercimeğin suyu çekişine kadar değişkenlik gösterebilir. Az su istenilmesinin nedeni içine atılan bulgur olabildiğince az olursa lezzet o zaman doruğa çıkacaktır.

Mercimekler iyice eridiğinde az az ince bulguru ekleyin ayarını, karıştırırken kaşığı zorladığında kıvamı tutmuş demektir.

Hemen bir tepsiye aktarın. 1 su bardağı sıvıyağı kızdırın.

Salçayı, kızdırılmış yağı, karabiberi, kimyonu ekleyip iyice yoğurun. Çok sıcak olacak tercih sizin biraz soğutabilirsiniz ama asıl bu köfte sıcak sıcak yenildiği zaman nefis oluyor.

Tabiri yerindeyse helva gibi olup hepsi özleşecek. En son ince ince doğradığınız maydonozu ve taze soğanı ekleyip hafif yoğuruyorsunuz yeşilliklerin ölmemesi için sonra şekil vererek servis tabağına alıyorsunuz.

Limon ve yeşilliklerle servis yapılmasını öneriyorum. Birde bu köftelerin şeklini tarifin sahibi büyük ve içli köfte gibi elips yapardı. Bende arada bir yuvarlayıp top şeklinde yapıyorum. Tuz kullanmadım çünkü salçanın tuzu yeterli geliyor. Siz isteğinize bağlı atabilirsiniz.

mercimek köftesi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top