21 Eylül 2010 Salı

0

pideli köfte

Bursa'nın osmanlı mirası enfes yemeklerinden biri pideli köfte, yemek yemekde bir sanattır, yiyene bunu illaki hatırlatıyor.. İskender kebabtan türediği söylensede haksızlık yapılmasın lütfen kendine has bir duruşu ve lezzeti var. Ben maalesef güzel fotoğraflar çekememişim hakketiği imajı veremedim :)  ama her haliyle çok lezzetli mutlaka denenecek lezzetler arasında.. Pidesini hazır da kullanabilirsiniz ama evde yapılınca tahmin edersiniz neler olacağını "damakta patlayan lezzetler" eşimin deyimiyle :) bu cümle çok hoşuma gidiyor..
ayrıca tuz biber dergisinin düzenlediği et yemekleri etkinliğine gönderiyorum.. yine biririnden güzel yemekler olacaktır mutlaka..


köfte için
500 gr dana-kuzu karışık kıyma
1 tutam maydonoz
2 dilim bayat ekmek
2 adet rendelenmiş soğan
2 ym kaşığı zeytinyağ
3 diş sarımsak ezilmiş
karabiber
tuz
kekik

hazırlanışı
Ekmekleri ıslatın suyunu sıkın kıymanın üzerine ufalayın. Maydonozları ince kıyın kıymaya ekleyin. Diğer malzemeleride ekleyip çok iyi yoğurun küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve olabildiğince üzerine bastırıp inceltin. Pideyi hazırlama süresinde buzdolabında dinlenmeye bırakın. 200C fırında yanına domates ve biber koyarak pişirin.

Pide için
3 su bardağı un
1 pk kuru maya 7gr.lık
1 su bardağı su
tuz

Bütün malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun çok ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın iki katı olacak kadar mayalandırın.

Mayalandıktan sonra 2 yada 3 parçaya ayırıp 1 cm kalınlığında açın on parmağınızla bastırarak üzerine şekil verin 180C ye ısıttığınız fırında  pişirin. İstediğiniz boyutta keserek parçalara ayırın. Servis tabağına alın.


Sosu için
3 yemek kaşığı dolusu domates salçası
2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
2 su bardağı su
tuz

Tereyağında salçayı kavurun suyu ve tuzu ekleyip kaynatın.


Servis tabağına aldığınız pidelerin üzerine domates sosundan gezdirip üzerine köfteleri yerleştirin. Yanına yoğurt koyun köftelerle pişmiş domates, biber ve maydonozla süsleyin.

Ayrıca 3 yemek kaşığı tereyağını yakmadan kızdırın ve kebabın üzeine biraz gezdirin. Kalori biraz fazla ama arada bir kaçamak olmalı :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top