11 Aralık 2010 Cumartesi

0

Sağlıklı kilo vermenin 7 anahtarı

Hepimiz genetik ve biyolojik olarak eşsiziz. Bu nedenle kilo verebilmek için kendi metabolizmanızın gizli anahtarlarını tespit etmeniz, sizi sağlıklı ve formda tutacak genleri harekete geçirmeyi öğrenmeniz gerekir

Bilimsel bir temele ve mantıklı beslenme prensiplerine dayanan kişiselleştirilmiş bir programa hazır olun. Optimist yayınlarından çıkan Ultra Metabolizma isimli kitabı ile Dr. Mark Hyman, bu konuda yol gösterici olacak. Hyman’a göre doğru yaklaşım obezite ve kilo almanın altında yatan nedenleri bulmak ve bunları tedavi etmektir.  

Unutmayın, kilo kaybının yedi anahtarı vardır ve bunların hepsi canlılık, sağlık ve uzun vadede başarılı kilo verme kapısını açmak için birlikte çalışır. Hiçbiri ilaç almanızı gerektirmez.

1. Birinci anahtar: 
Beyin, sindirim sistemi ve yağ hücrelerinin ‘hormonlar ve nöropeptid’ adı verilen beynindeki ulak kimyasallar yoluyla yeme davranışını yönlendirir. İlk anahtar, bu işleyişi anlayarak iştahı ve metabolizmayı kontrol edebilmektir.

2.İkinci anahtar: 
Stresin sizi nasıl şişmanlattığını ve stresin etkilerinin nasıl üstesinden geleceğinizi anlamaktır. 

3.Üçüncü anahtar: 
Kilo alma ve hastalığın ardındaki gizli güç olan enflamasyonu kontrol etmektir. 

4.Dördüncü anahtar:  
metabolizmayı etkileyen ve enflamasyona neden olan hücre paslanmasını önlemektir. 

5.Beşinci anahtar: 
Kalorileri daha etkin bir şekilde enerjiye çevirmek için metabolizma motorunuza nasıl güç vereceğinizi öğrenmektir.

6.Altıncı anahtar: 
Baş metabolizma hormonu tiroidin en iyi seviyede çalışmasını sağlamaktır.

7.Yedinci anahtar: 
Karaciğerinizin şekerleri ve yağları düzgün metabolize etmesi ve toksinler ile toksik kiloyu atmasını sağlamak için karaciğerinizi toksinlerden arındırmaktır.

Bu 7 anahtarı anlamak mahrumiyete ya da cezalandırmaya değil, bedeninizi beslemeye ve bedeninize özen göstermeye dayanan uzun vadeli sürdürülebilir kilo verme açısından önem taşır. Zayıflama gurularından bazıları bu unsurlardan herhangi birini vurgulamış olabilir, ama bu yedi unsur daha önce hiç bir program içerisine sokulmadı.

Yaşama şeklimiz ve her gün bilinçsizce yaptığımız seçimler, iyi niyetli çabalarımızı sabote ediyor. Yağ depolamak için tasarlanmış, hayatta kalma davranışının kaygan yollarına bizi iten molekül akımını tetikleyen şekilde davranmaya ancak bedenlerimize karşı değil, bedenlerimizle uyumlu hareket ederek bir son verebiliriz. İşte bu, yazı dizimizin vaadidir.

KiLO ALMANIZA NEDEN OLAN 7 BÜYÜK YALAN

 Çoğumuzun inandığı ve kilo verme çabalarımızı zorlaştıran, boşa çıkaran ve engelleyen yedi mit vardır. Bunlara inanmak başarıyı engeller. Kilo almanıza ve bu kilonun üzerinizde kalmasına neden olan mitleri bir bir yıkacağım. 

Aç Kalma Miti: Daha az ye+daha çok egzersiz yap=kilo ver
Kalori Miti: Tüm kaloriler eşit yaratılmıştır
Yağ Miti: Yağ yemek sizi şişmanlatır
Karbonhidrat Miti: Az karbonhidrat yemek ya da hiç yememek sizi zayıflatır
Suma Güreşçisi Miti: Öğün atlamak kilo vermenize yardım eder. 
Fransız Paradoksu Miti: Fransızlar incedir çünkü şarap içip tereyağı yerler
Koruyucu Miti: Devletin gıda politikaları ve gıda endüstrisine ilişkin düzenlemeler sağlığımızı korur. 
Bu mitlere inanarak kendimize dert çıkarıyoruz. Bunların kilo almaya nasıl katkıda bulunduğunu anlamak sizi ideal kilonuza ve en sağlıklı halinize kavuşmada başarılı olmanızı önleyen sayısız alışkanlık ve inançtan kurtulmanıza yardım edecektir. Bu yalanları keşfederek alınacak dersler size kilo kaybı ve sağlık hedeflerinizi bozan alışkanlık ve davranışları değiştirmek için pratik araçlar sağlayacaktır.

GÜNÜN ÖZETi 
*Kilo vermek sadece daha az yiyip daha fazla egzersiz yapmaktan  öte bir şeydir. 
*Kilonuzla mücadele ediyor olmanız sizin suçunuz değil , çünkü beslenme davranışlarınız, ilkel beyniniz tarafından kontrol edilir. Beyninizin bu kısmı sizi açlıktan ölmekten korumak için tasarlanan ilkel bir hayatta kalma mekanizmasıdır. 
*Dinlenme halindeki metabolik hızınızdan daha fazla yemelisiniz, yoksa bedeniniz kıtlıkta olduğunu düşünür. RMR ya da dinlenme halindeki metabolik hızınızdan daha az yediğinizde, kilo vermek  değil, almak eğiliminde olursunuz. 
*Diyet yapmayın! Çok az kalori alırsanız , uzun vadede  kazancınız sadece kilolar olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top