27 Ocak 2011 Perşembe

0

çay daveti

Türkiye'den gelen, arkadaşımın annesi için zevkle hazırladığım çay sofrası... Bu vesileyle de diğer arkadaşlarımızla bir araya gelmiş olduk.. Güzel bir günün ardından yüzde kalan tebessümler en güzeliydi..

neler mi hazırladım..

patates hamurlu, peynirli ay çöreği
nar ekşili, nohutlu kuru bamya
mercimekli, bulgurlu sarma
tavuklu mayonezli mor lahana salatası
el açması pırasalı peynirli börek
şerbetli cevizli hamur tatlısı
bal kabaklı pasta

patates hamurlu peynirli ay çöreği (poğaça)

malzemeler
3 adet orta boy haşlanmış patates
120 gr yumuşak margarin
1 adet yumurta
100 ml süt
1 pk maya (kuru yada yaş)
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un (550 gr kadar kullandım)

içi için
peynir
maydonoz
1 adet yumurtanın akı

üzerine
1 yumurta sarısı
1 ym kaşığı sıvıyağ

hazırlanışı
Patatesler sıcakken püre kıvamında ezin. Diğer hamur malzemelerini ekleyin karıştırın yumuşak ele yapışmayan hamur hazırlayın. Hamuru 30 dk mayalandırın. Ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlayın çay tabağı büyüklüğünde açın. İçine maydonoz, peynir yumurta akı karışımından koyun. Sarın ve ay şekli verin. Üzerine yumurta sarısı sürün. 180C fırında pişirin.

nar ekşili, nohutlu kuru bamya

malzemeler
1 kase limonlu kaynar suda haşlanmış kuru bamya
200 gr haşlanmış nohut
2 adet kabukları soyulmuş domates
3 adet kuru soğan
1 ym kaşığı biber salçası
1 ym kaşığı domates salçası
3 ym kaşığı zeytinyağ

sos için
3 ym kaşığı zeytinyağ
1 ym kaşığı nar ekşisi
1 ym kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı pulbiber

hazırlanışı
Soğanları çok ince doğrayın. Zeytinyağında soteleyin. Küçük doğranmış domatesleri ilave edin. Kavurun. Salçaları ekleyin biraz daha kavurun. Bamyayı nohutu ekleyin.  Bamyaların hizasına kadar sıcak su  bir kaç damla limon suyu sıkın, pişirin.  Sos malzemelerini karıştırın yağ kızınca bamyalara ekleyin. Biraz daha pişirin. Servis tabağına alın isteğe bağlı süsleyin kırmızı biber ve maydonozla süsledim. Bu yemeği kuşbaşı et veya minik köftelerle de hazırlayabilirsiniz.

pırasalı, peynirli el açması börek
(mayalı olmasına rağmen yarı milföy kıvamında nefis börekler olmuştu)
malzemeler
1 pk maya
2 çay bardağı sıvıyağ
3 çay bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağı)

iç harcı için
1 kilo pırasa
200 gr beyaz peynir
1/2 çay bardağı zeytinyağ zeytinyağ
1 adet kuru soğan
karabiber
tuz

ayrıca açarken margarin

hazırlanışı
Hamur malzemelerini karıştırp yoğurun. Pırasaları çok ince minik doğrayın. Soğanı çok ince doğrayın z.yağında soteleyin. Pırasaları ekleyin kavurun. Tuz karabiber ekleyip karıştırın. Ilınınca ufalanmış peyniri ekleyin karıştırın. İç harcı soğuk olarak kullanın.
Hamuru eşit iki parçaya ayırın. Merdaneyle yufka boyunda açın. Üzerine her yerine gelecek şekilde margarin sürün 8 parçaya bölün iç harçtan bol koyup sarın. Fırın kağıdı serili olan tepsiye yerleştirip 30 dk. mayalandırın. Üzerine yumurta sarısı sürün 200 C fırında pişirin.

yeşil mercimekli bulgurlu sarma

malzemeler
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 su bardağı ince bulgur
3 adet kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağ
1 ym kaşığı biber salçası
1 ym kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
1 /2 demet ince kıyılmış maydonoz
kuru nane
karabiber
pulbiber
asma yaprağı (yaklaşık 300 gr.dı sanırım pet şişeden taze yaprak kullandım)

hazırlanışı
Soğanları  yemeklik doğrayın z.yağında soteleyin salçaları ekleyip biraz daha kavurun. Mercimek ve bulguru ekleyip karıştırın. 1 çay bardağı sıcak su ekleyin çektirin. Diğer malzemeleride ekleyip karıştırın. Yaprakları ince sararak tencereye yerleştirin. (ben ayrıca sos yaptım üzerine döküp öyle pişirdim. sos için 1 adet kuru soğanı ince doğrayıp zeytinyağında soteledim 1 ym kaşığı biber salçası ekleyip kavurdum. 1 bardak su ve tuz ekledim sarmaların üzerine döktüm) sarmaların üzerine gelecek kadar su ekleyin üzerine tabak kapatıp orta ateşte pişirin.
tavuklu mayonezli kırmızı lahana salatası
malzemeler
1 adet tavuk göğsü
1 adet kırmızı lahana
250 gr süzdürülmüş yoğurt
3-4 adet kornişon turşu
isteğe bağlı tane mısır
2 ym kaşığı mayonez
karabiber
tuz
hazırlanışı
Tavuğu haşlayın küçük parçalara ayırın. Kırmızı lahanayı robotta rendeleyin. kornişon turşuları minik doğrayın. Tüm malzemeyi karıştırın servis tabağına alın maydonozla süsleyin.

tatlı ve pastayı bu postla yayınlamak istemedim, onlar bir sonraki postta...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top