16 Mart 2011 Çarşamba

0

velibah / katmer / gözleme

Geçen haftalarda Cemile teyzemizin evinde bütün kızlar toplandık. Cemile teyzemiz bize tadına doyum olmayan velibahlarından, katmerlerinden ve gözlemelerinden yaptı. Memleket havasında nefis bir kahvaltı yapmış olduk kendisine, gelinlerine ve kızına buradan tekrar çok teşekkür ediyorum..

Ben hepsini mayalı hamurdan yaptığını sandım yanılmışım, hamurunda sadece un, su ve tuz varmış. İstediğiniz miktarda un kullanabilirsiniz ister yarım kilo ister 1 kilo yada daha çok.

bir kilo una 1 tatlı kaşığı tuz atıp azar azar su ekleyip ele yapışmayan hamur yoğurun 1-2 saat dinlendirin.

katmer için
Margarini eritin. Limon büyüklüğünde hazırlanmış hamur bezelerinden bir tanesini tezgaha koyup üzerine az miktarda un serperek açın. Erittiğiniz margarinden sürerek (bu aşamada istenirse haşhaşlı katmerler de yapılır aşcının notu haşhaşın içine biraz sıvıyağ konursa daha iyi olurmuş) katlanır (orta kısmında buluşurmak suretiyle her ucu katlanır ve kare şekli verilir) biraz dinlendirilir ve tekrar açılır. Kalın teflon tavada yada sac da pişirilir.

gözleme için
(istenilen iç harç hazırlanır)

patatesli için
3-4 büyük patatesi haşlayın rendeleyin tuz karabiber biraz da sıvıyağ ekleyerek karıştırın.

peynirli için
250 gr beyaz peyniri ezin yarım tutam maydonozu ince kıyın karıştırın.

kıymalı için
1 büyük soğanı ve bir tutam maydonozu ince doğrayın 250 gr kıyma, tuz, karabiber ekleyip karıştırın. (ister çiğden ister kavurarak kullanın ben çiğ olanı tercih ediyorum)

ıspanaklı için
yarım kilo ıspanak yapraklarını temizleyin yıkayın ve suyunu süzdürün ince kıyın 200 gr peyniri ezip karıştırın tuz atılmaz peynirin tuzu yeterli gelecektir.(tuzunu kontrol edin:)

Bir beze alınır hafif unlanarak yuvarlak açılır yufkanın yarısına kadar iç harcı yayılır diğer uç kapatılır teflon yada sacda pişirilir sıcakken üzerine (eritilmeden) margarin sürülür.

velibah

velibah için
3-4 tane büyük patatesi haşlayın kabuklarını soyun, ezin, tuz, karabiber ve toz kırmızıbiber ekleyip karıştırın. Hazırlanan bezeyi çok az açıp ceviz kadar patatesten koyup patatesler kapanacak şekilde hamuru birleştirin yuvarlayın ve yuvarlak açın. Teflon yada sac da pişirin üzerine margarin sürün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top