24 Temmuz 2011 Pazar

0

İnsan ömrü 1000 yıl olursa

İnsan ömrünün yakın sayılabilecek bir gelecekte 1000 yıla kadar çıkması hakkında düşünmeye çalışıyorum. Hava sıcak kafa uyuştu uyuşacak. Zaten bu aralar malum pek hayra alamet işler yapmıyor, biraz kendine getirmek lazım. Hem mayışmasın kalksın bi silkelensin hem de zararlı faaliyetlerden uzak dursun. En temizi, şu 1000 yıllık yaşamı düşünmek.

İnsana, bilinen bilinemeyen alemlere ve galaksi ruhuna imanımın temelini "insan bir şeyi eğer düşünebiliyorsa illa ki yapar" inancı oluşturuyor.

İfade notu: Böyle inançlarla ilgili konularda yazarken, özellikle uzun karmaşık ve muhtemelen anlamsız cümleler kurmak farzdır. O bakımdan lütfen yazdıklarımı izanınıza havale etmeyin, ne diyor bu diye düşünmeyin ve oldukları gibi kabul edin.

1000 yıllık bir insan yaşamı nasıl olacak, ne yapılacak da bu kadar uzayacak yaşam vs. bunlar benim üzerinde düşündüğüm şeyler değil. İstesem de düşünebileceğimi hiç sanmıyorum zaten. Benim kafa çocukluğumdan beri sadece "şöyle olsa?" diye çalışır. Hiç bilmem ki bir gün de çıksın ve desin ki "şöyle olur!"

Bu yüzden bırakın nasıl olabileceğini düşünmeyi, birileri çıkıp tane tane anlatsa bile anlayabileceğim şüpheli. En iyisi yine "şöyle olsa?" çayırında hoplaya zıplaya dolanayım. Ve evet sorayım o zaman, 1000 yıllık yaşam nasıl olur?

1000 yıl yaşatmanın yolunu bulan teknolojiye, bilgiye, olanağa sahip toplumlar için çok şahane olur. Adamlar misal şu kök hücreden nefes borusu imali örneğinde olduğu gibi organ yapabiliyor, gen alimleri (lafa bak ahaha) daha bebek ana rahmindeyken olası bozuklukları, hastalıkları falan tespit edip iyileştiriyor, kalıtımsal hastalıklar sizlere ömür, ölümcül hastalıklar tedavi edilebiliyor, eskiyen hastalanan organlar yenisiyle değişiyor ve ortam bunları rahat rahat yapmaya müsait.

Kendilerine güvenli ülkeler kurmuşlar ve ömürlerini yüzlerce yıla çıkartacak teknolojiyi gözleri gibi korumuşlar. (Bu arada göz demişken, bu 1000 yıl yaşayan insanların gözleri de artık neyle değiştirilir, nasıl bir bakımdan geçer bilemiyorum ama kartal gözü gibi olur kesin.)

Her neyse, işte böyle bir medeniyette farklı bir tür ırkçılığın gelişeceğinden (insan her yerde insan olduğu için) gayet eminim. Bin yıl yaşayan ve muhtemelen bütün görsel kusurları da bi şekilde giderilen çok yakışıklı çok güzel, çok sağlıklı böyle elf gibi insanlar.. diğer yanda, ki bu da insanlığın büyük bir çoğunluğu demek, yine ortalama 70 yıllık yaşamlara mahkum, yine açlığa, savaşa, salgın hastalıklara, susuzluğa pisliğe mahkum insanlar.

Bir yanda yarı tanrılar, ortada, acaba bu tanrılar bizlere de biraz ömür bahşeder mi diye ayakçılık yapan, tetikçilik yapan ortalama insanlar, diğer yanda yarı tanrılara yedek organ, yedek kan, yedek can sağlamak için, emirlerinde çalışmak için, onlar uğruna yaşayıp onlar uğruna ölmek için yaşamasına izin verilen milyonlar.

Çok mu karamsarım?

Bak insan evladından söz ediyoruz? Hani teknolojisi Ay'a gitmeye yeten ama daha milyarlarca kardeşini aç uyutan, açlıktan öldüren? Temiz bir tas suyu esirgeyen? Keyfi için hayvanları öldüren ve başka insanlara hayvan muamelesi yapmaya hayli meyilli olan?

Neyse işte.. Çok karamsarım evet. Sıcaktan herhalde. meh.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top