25 Temmuz 2011 Pazartesi

0

Ne yediğiniz mi, ne kadar yediğiniz mi önemli?

Gün geçmiyor ki yeni bir zayıflama yöntemi bulunmasın, herhangi bir bitkinin yeni faydaları keşfedilmesin. Dün “zararlı” ilan edilen bir besinin bugün “aslında ne kadar da faydalı' olduğu söylenmesin… 

Uzm. Diyetisyen Simge Çıtak, kendisine danışanlarla onların yanlış bilgilerinden dolayı sorunlar yaşayabildiklerini belirterek en sık karşılaştığı yanlış bilgiler ve doğruları şöyle sıralıyor:

“Mısır ekmeği, buğday ekmeğinden daha kalorili!”
Eşit miktarda yendiği sürece tüm ekmeklerin kalorileri birbirine eşittir. Sevmediğiniz bir ekmek çeşidini daha az kalori alacağım diye tüketmeyin.

“Ben ekmek yemiyorum, çünkü kilo aldırır!”
Tek başına hiçbir besin “kilo aldırıcı” ya da “kilo verdirici” olamaz. Besinlerden ne miktarlarda tükettiğimiz önemli. Ekmek yemeyip yemeklerin yanında fazla miktarda pilav, makarna yiyorsanız hem ekmek hem yağ yemiş olursunuz. (Çünkü pilav ve makarna pişirilirken yağ da eklenir.) Ben pilav ile makarna yemeyin demiyorum. Ne yediğinizi bilin, diyorum.

“Muz, çok kalorili bir meyvedir, yememek lazım!” 
Bir küçük elmayla, bir küçük muzun kalorisi birbirine yakındır. Peki ya şimdi “Elma daha az kalorili, o yüzden muz yiyeceğime 3 adet elma yerim” diyen ne yapacak? Unutmayın tüm meyveler, ölçülü tüketmek şartıyla yenebilir.

“Yemeklerime ve salatalara sadece zeytinyağı kullanıyorum. Zeytinyağı sağlıklı o zaman istediğim kadar kullanabilirim!” 
Zeytinyağı tüketilmesi gereken bir yağ çeşididir. Ancak burada zeytinyağının da bir yağ olduğunu unutmayarak aşırıya kaçmamalıyız.

“Aç karnına limon suyu veya sirke içersem yağlarımı yakar!”
Limonun zayıflatıcı etkisi olduğuyla ilgili bilimsel bir gerçek henüz ortaya konmadı. Ama mide problemleri yaşayan kişilere zararlı olduğu kesin.

“Diyet bisküvilerin veya diyet krakerlerin kalorisi yoktur!”
3 adet diyet bisküvi yediğinizde 1 dilim ekmek yemiş olursunuz. Hani ekmek yemezdiniz!

“Kilo vermek için zayıflama çayları içiyorum!”
Zayıflama çayları adı altında geçen tüm bitkiler, vücuttan su kaybına sebep olurlar ancak bu, gerçek bir kilo verme değildir. Kilo vermek, vücuttan yağ kaybıyla mümkün olabilir. Ancak bitkilerin böyle etkileri olamaz.

“Proteinle karbonhidratları birlikte yememek lazım!”
Böyle bir şey mümkün değil, doğaya aykırı. Doğa ayırmamış ki bunları, siz nasıl ayırabilirsiniz? Ekmek hem protein hem karbonhidrat içerir. Süt protein, karbonhidrat ve yağdan oluşur. Yani bazı besinler sadece protein iken bazıları sadece karbonhidrat bazıları ise hepsini içerir ve ayırmak mümkün olamaz.

“Diyet yaparken diyet peynir yenmesi gerekir!”
Peki, normalde ne yersiniz? “Tabii ki yağlı peynir, diyet peynir kireç gibi” mi diyorsunuz. O halde diyet peynirden 30 gram yiyeceğinize, sevdiğiniz peynirden 25 gram yiyebilirsiniz.

“Kilo vermek için her gün spor yapmalıyım!” 
Doğru, spor yapmak kilo vermeye yardımcıdır. Peki, kilo verince ne olacak? Spor da beslenme gibi bir hayat tarzı olmalıdır. Beden spor yapmaya alışınca bunu hayat boyu ister. Bırakınca ise eskisinden daha kötü olursunuz. Bu nedenle hayatınız boyunca yapabileceğiniz, zevk aldığınız bir aktivite seçmelisiniz.

Bu illa ki spor merkezlerine gidip 3 saat fitness çalışmak zorunda olmak demek değildir. Hangi aktiviteyi yapmaktan zevk alırsınız? Belki dans, belki açık havada yürüyüş... Hem hareket etmek ruhunuza da çok iyi gelir. O zaman ne duruyorsunuz?

“Soda ile maden suyu aynıdır. İkisi de kilo vermeye yardım eder”
Soda, karbondioksit eklenmiş sudur. Maden suyu ise doğal kaynaklardan elde edilir. Maden suyu magnezyum ve kalsiyum mineralleri içerir. Ancak ikisinin de zayıflatıcı etkisi yoktur. Çok seviyorsanız günde bir bardak maden suyu tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top