10 Ekim 2011 Pazartesi

0

annemin çay sofrası

Annemle beraber hazırladığımız yazdan kalma güzel, sıcak, sevimli bir sofra:) yada ben öyle gördüğümdendir..
Hava o kadar sıcaktı ki bu yaz şöyle tadıyla gezdim diyemem 36-38C dışarıda dolaşabilmek mümkün değil yada ben yapamıyorum nefes alabilmek bile çok zordu..
Evet evet iklimler değişiyor, çocuklarımıza nasıl bir dünya bırakacağız sordukları zaman bunun hesabını nasıl vereceğiz bilemiyorum..
Farkındamısınız Japon'ya daki patlamadan hiç bahsedilmiyor bir lobi bu olayı sanki ört bas ettiriyor ve uyutuluyoruz. Oysa dünya tarihinin en büyük nükleer facialarından birini yaşadı.. Soluduğumuz hava, toprağımız, yağan yağmurumuz ne kadar radyasyon içeriyor kademe kademe dünyamıza yayıldı bu zehir bilmiyoruz.. İlk zaman özel uçak havalanmıştı buradan, hangi derecede buraya ulaştımı diyerek. Evet ulaştı ama okadar sonrası gelmedi..
Canınızı sıkmak istemiyorum, ne zamandır düşündüğüm bir konu bu insan çocuk sahibi olduktan sonra her şeye yaklaşımı farklı oluyor.. Daha çok endişeleniyorsunuz.. her şey için..

Üstteki iki resimde krem şantili poğaçadır.. Biri peynirli diğeride sade gevrek şeklinde.. İki şeklide lezzetli.. Tüm mayalı poğaçalar gibi aynı gün taze taze tüketilmesi gerekiyor. Ertesi gün bayatlıyor onunda çözümü var tekrar yeneceği zaman sıcak fırında mis gibi kokusunu  salana kadar biraz tutarsanız yeni pişmiş gibi servis yapabilirsiniz.. Bu güzel tarifi  bülbülün yerinden almıştım..

kremşantili poğaça

malzemeler
2 poşet toz kremşanti
1 su bardağı süt
1 pk kuru maya
1 pk kabartma tozu
250 gr tereyağ
2 tane yumurta (1 tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
tuz
5-6 su bardağı un

hazırlanışı
Yumurta, tereyağ, kremşantiyi ekleyip yoğurun. Sütü ve mayayı ekleyip karıştırın diğer malzemeleride ekleyip yumuşak hamur yoğurun yarım saat dinlendirip mayalandırın. 4 eşi parçaya ayırın yemek tabağı boyunda açın 8 eşit parçaya bölün peynirli maydonozlu iç harç hazırlayıp geniş kısmına koyun ve rulo yapın. üzerine bir kaç damla sıvıyağla çırptığınız yumurta sarısından sürün. 200C fırında pişirin. Ben hamurun yarısını da simit şeklinde yaptım iki çeşit elde etmiş oldum sizlerede fikir verebilir..

zeytinyağlı kırmızı biber dolması
Çok çok lezzetli bir dolma çeşidi.. Çay sofralarınıza mutlaka hazırlayın derim hem rengiyle hem tadıyla harika oluyor:)

malzemeler
12 adet orta boy kırmızı biber
4 tane kuru soğan
12 ym kaşığı pirinç
1,5 çay bardağı zeytinyağ
1,5 ym kaşığı acı biber salçası
2 diş sarımsak
yarım demet maydonoz
yarım demet taze nane
kimyon
kuru nane
karabiber
tuz


zeytinyağlı kırmızıbiber dolması

hazırlanışı
Soğanları ince yemeklik doğrayıp ezdiğiniz sarımsakla beraber zeytinyağında soteleyin. Nişastası gidene kadar çok iyi yıkanmış pirinçleri ekleyip 2-3 dakika kavurun. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar biraz daha kavurun. İnce kıydığınız yeşillikleri, baharatları ve tuzu ekleyip karıştırıp ocaktan alın.
Kırmızı biberlerin üst kısımlarını keserek çekirdek ve sap kısımlarını temizleyin yıkayıp, kurulayın. İç harçtan doldurup biberlerin üzerini geçmeyecek kadar sıcak su, tuz birazda zeytinyağ gezdirip üzerine yemek tabağı kapatıp yumuşayana kadar pişirin. Soyabildiğiniz kadar dış kabuklarını soyun. Sıcak yada soğuk servis yapın..
sofranın tatlıları olan kremalı galeta unlu tatlıyı ve tahinli kuru baklavayı daha önce yayınlamıştım
özellikle kuru baklava tavan yapmıştı damaklarda:)
enfes, yalancı ama bir okadarda gerçekci su böreği (makarna böreği)

malzemeler
1) 1 pk kelebek makarnayı tuzlu bol suda çok iyi haşlayın.

2) 4 tane yumurta
    2su bardağı süt
    1 su bardağı sıvıyağ
tüm malzemeyi çırpın ve 1 su bardağı ayırın.

3) 250gr beyaz peynir
    yarım demet ince kıyım maydonoz
    peyniri ezin maydonozla beraber karıştırın.

4) Süzdüğünüz makarnayı, peyniri, sıvı karışımı hepsini karıştırın.

5) 3 tane yufka
    yuvarlak tepsiyi yağlayın yufkayı yayın kenarlarını dışarıda bırakın, makarnalı karışımın yarısını döküp eşit şekilde yayın. İkinci yufkayı makrnanın üzerine büzdürerek yayın. Kalan makarnalı karışımı yayın dışarıda kalan yufkanın kenarlarını tepsiye alın. Üçüncü yufkayı üzerine yayın. Ayırdığınız 1 su bardağı sıvıyı tepsiye gezdirin. 2 saat buzdolabında bekletin. 200C fırında pişirin.

yalancı su böreği (makarna böreği)

kızarmış patates piyazı (salatası)

malzemeler
5-6 tane orta boy patates
1 demet maydonoz
1 demet taze soğan
1/2 demet taze nane
1 tane kuru soğan
1 tane tarla domatesi (büyük ve susuz)
(bu domatesin böyle satıldığını gördüm)
pul biber
karabiber
tuz
yarım limon suyu

hazırlanışı
Patatesi küp doğrayıp nişastası gidene kadar yıkayın. sıvıyağda kızartın.

Kuru soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovun.

Yeşillikleri ince kıyın. Tüm malzemeyi karıştırın. Patatesin yağını az bulursanız yağ ekleyebilirsiniz. Piyazınız servise hazırdır..



bu linki buradan vermem biraz komik olacak çünkü dünyanın tıkladığı bir link, ama dayanamadan vermek istiyorum portakal ağacı bir iyilik kampanyası başlatmış, minicik bebeciklerin ve çocukların üzerlerine giyebileceği montlar belkide çıplak olan ayacıklarına ayakkabılar botlar kampanyası lütfen görmediyseniz tıklayın bu dallardan birini de sizler tutun..

Kışa girerken, bayram gelirken çocuklarımızın yüzünü güldürelim..
onlarla beraber bizlerde gülelim..


 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top