21 Mart 2012 Çarşamba

0

tavuklu başamelli ıspanak graten

Seni seviyorum ıspanak! Ispanağa ilanı aşk da ettim ya sonunda.. Çok da sevsem sevgisini gösteremeyenlerdenim bu ışıl ışıl zümrüde.. Benden başkası yemiyor evde yarım kilo ıspanak alıyorum nasıl pişireceğimi şaşırıyorum yeterki herkez yesin hem benim için kolaylık olsun ikinci ana yemek işim olmasın hemde sevdiceklerime faydası dokunsun istiyorum.. Ama ahtım var yine alıcam o narin yemeye kıyamadığım kuzu yapraklarını hepsinden bir tencere pirinçli domatesli yemeğini pişiricem şöyle anne usulünden, ekmeği bana bana yiyeceğim..
Yarım kilo ıspanakdan iki yemek pişirdim ben geçenlerde.. İkisindende memnun kalınmadı, dedim ya bu sefer pirinçli yemeği gelecek herkezin önüne beğenmeyen kalkar iki tane sosis haşlar kendine olacağıda o zaten:)

Bu tarif yerli ve yabancı sitelerde çok yaygın yapılmış buda benim usulümce oldu.. miktarları az tutarak 4 kişilik hazırladım 5 kişiye  yetecek kadar yemeğimiz oldu..

1) 4 tane patates
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı rende kaşar peyniri
    1 ym kaşığı tereyağ
    tuz
Patateslerin kabuklarını soyun yıkayıp haşlayın. Patates ezeceğiyle ezin diğer malzemeleride ekleyip katıştırın.
Küçük bir fırın kabına patatesleri bastırarak döşeyin.

2) 250 gr ıspanak (yarım demet yaprak kısımları)
    1 tane küçük kuru soğan
    1 tatlı kaşığı salça
    2 ym kaşığı zeytinyağ
    karabiber
    tuz
Ispanakları yıkayın ince doğrayın. Soğanı yemeklik doğrayın zeytinyağında kavurun. Salçayı ekleyip kokusunu salana kadar çevirin. Ispanakları, tuzu, karabiberi ekleyip ıspanaklar yumuşayana kadar pişirin.
Patates püresinin üzerine yayın.

3) 250 gr kuşbaşı doğranmış tavuğu ıspnakları kavurduğunuz tavada 1 ym kaşığı zeytinyağda soteleyin tuzunu ayarlayıp ocakdan alıın ve ıspanakların üzerine yayın..

4) başamel sosu için
    2 ym kaşığı un
    1 ym kaşığı tereyağ
    2 su bardağı süt
Tereyağ eridiği zaman unu ekleyip kavurun sütü ekleyip çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Başamel kabarmaya başlayınca ocakdan alıp tavukların üzerine gezdirin.

En üste rendelediğiniz kaşar peynirlerini serpip 200C fırında peynirler eriyip renk değiştirene kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın..

başamelli, tavuklu, ıspanaklı patates püresi
Bu tür yemekleri bence kesinlikle tek kişilik fırın kaplarında pişirmek lazım servis yaparken çeşitlerin birbirine girmemesi lazım, ben öyle düşünüyorum hem çok daha şık olacaktır.. Bende ilk öyle yaptım sufle kaplarına bölüştürmeyi düşündüm, patatesi bastığımda diğerlerine yer kalmadığını görünce büyük kaba hazırladım. Maalesef kaplarım ufak geldi. Yani kap kacak alırken  bir iş için değil daha büyük düşünüp her şeyde kullanabileceğimiz edavatları almak önemliymiş buda bana kapak olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top