26 Temmuz 2012 Perşembe

0

Mancar Kavurması


SİRKE MANCARI
Sirgen, Sirkecen, Ak pazı, Tel pancarı, Kazayağı

               Bilimsel Adı : Chenopodium Album L.
               Familyası : Chenopodiaceae
Toprak üstü kısımları ıspanak gibi pişirilip sebze olarak tüketilmektedir. Ispanağa göre daha az asittir. Haşlama ve kavurması da yapılmaktadır.



Düzce, Kocaeli tarafında da "Kızılca Mancarı" deniliyormuş.
Eskiden çok yapardı annemler, bahçede mi yetişirdi, pazardan mı alırlardı, hiç hatırlamıyorum.
Gerçi onlar sirke mancarı derdi. Ankara'da pazarda hiç görmedim ama...
Neyse ;)

Düğünden sonra birkaç günlüğüne Akçakoca'ya kaçtık. Orada Halk Pazarından aldık, mancarı.
Tarife gelince;

Malzemesi
1 bağ kızılca mancar
2 kuru soğan
sıvıyağ
tuz

Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt

Hazırlanışı

Mancarları ayıklayıp, güzelce yıkıyoruz.

Doğramadan azıcık tuz attığımız suda haşlıyoruz. Çok fazla değil 1-2 dakika kadar yeterli, suyunu süzüp biraz soğuyunca güzelce doğruyoruz.

Biraz sıvıyağda doğradığımız soğanları kavuruyoruz ve haşlanıp, doğranmış mancarları ekliyoruz. Azıcık daha tuz atarak kavuruyoruz.

Sonuç mükemmel...
Sarımsaklı yoğurtla servis yapıyoruz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top