31 Ekim 2012 Çarşamba

0

Küçük Börekçikler


Çıtır çıtır börecikler isterseniz...
Çalışan insanların kurtarıcısı olarak buzluğa atıyorum.
Her zaman taze börekçiklerim hazır oluyor.
Malzemeler

1 kg yufka
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su

İç malzemesi
I.Alternatif
1 kg Pırasa'nın beyaz kısımları
(ben markette satılan, tek beyaz kısımları olan paketlerden alıyorum, ziyan olmuyor)
Sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Pırasalar küçük küçük doğranır. (Robotlamanızı tavsiye ederim, çünkü pırasa da soğan gibi göz yakar.)
Doğradığımız pırasaları kızgın yağda harlı ateşte pişirin. Hafif rengi soluncaya kadar kavurun, en son tuzunu ve karabiberini atın. Yağ kızmaz ise pırasalarınız çok yağ çeker, harlı ateş olmaz ise çok sulanır, lezzeti değişir.














II.Alternatif
4 patates 
200 gr. kıyma
Sıvıyağ
Karabiber
Kırmızıbiber (ben koymadım)
Tuz

Patatesleri ister haşlayın, isterseniz rendeleyip sıvıyağda kavurun. Rendeleyip sıvıyağda kavuracaksanız, önceden tuzunu atın ve yine kızgın yağda kavurun. her iki şekil için de kıymayı ayrı kavurun ve daha sonra ekleyin. İstediğiniz baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

III.Alternatif
500 gr. Ispanak
3-4 adet kuru soğan
Sıvıyağ

Soğan ve ıspanağı sıvıyağda kavurun en son tuzunu atıp, ocaktan alın.

Her üç iç malzemesi de çok yakışıyor ;)

Hazırlanışı

Bir bardak su ve bir bardak sıvıyağı karıştırmadan ayrı ayrı kullanacağız. (Bana tarifi verirken karıştırmam söylenmişti ama öyle olunca sıvıyağ yukarı çıkıyor ve yufkaların bazıları daha yağlı oluyor. Onun için kaşıkla eşit miktarda su ve sıvıyağı ayrı ayrı koyuyorum. Her tarafına yayıyorum.)
Her bir yufkaya yaklaşık 3-4 yemek kaşığı su ve sıvıyağ gezdirerek gözleme/zarf gibi katlayacağız. Böylece yufkamız zarf şeklini alacak.
Sonra hazırladığımız içten şekildeki gibi bir kenarına koyacağız. Ben bütün yufkaları hazırlayıp ondan sonra iç malzememi paylaştırıyorum. Böylece hem artmıyor hem de biri az diğeri çok olmuyor. 


Sonra o kenardan başlayarak sıkıca saracağız.


Sonra her bir yufkayı istediğiniz ölçüde kesebilirsiniz.
Ben altıya bölüyorum.

Şimdi işin püf noktasını veriyorum. Bunları buzluğa koyacağız ve iyice donacak.
Pişireceğimiz zaman çıkaracağız ve buzu çözülmeden üzerine yumurta sarısı sürüp,
200 derece fırında iyice pişireceğiz ki çıtır çıtır olsun.
Buzluğa koymadan pişirirseniz  ve tepsiye bitişik dizerseniz yumuşacık börekleriniz olur.
İyice buz tutsun ve tepsiye dizerken de hafif aralıklı dizin ki kenarlarıda kızarsın ve çıtır çıtır olsun.


Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top