15 Eylül 2013 Pazar

0

Paris'te Alışveriş Part 2: Lüks & Havalı

Paris'te Lüks Alışverişin 3 Adresi

- Avenue Montaigne
- Place Vendome
- Rue Saint-Honoré

Here we go! :)

Avenue Montaigne

İstanbul’da Nişantaşı, Londra’da Bond Street, New York’ta Madison Avenue ise, Paris’te de lüks alışverişin tartışmasız adresi Avenue Montaigne. Tüm evrende “Haute couture” olarak tanımlanan 2012 itibari ile 12 modaevinin çoğuna bu cadde üzerinde ulaşabilirsiniz. Tanrım burada vitrin gezmek bile müthiş keyifli.


Eğer Noel dönemine denk geldiyseniz, ışıltılar ile daha bir büyülü gözüken asırlık binaların altında, her biri “piece of art” sayılabilecek kıyafetleri müzedeki nadide bir esermişçesine önünde durarak, başınızı hafif sağa eğerek seyredebilirsiniz.


Paris'te alışveriş
Avenue Montaigne

Paris’e gelmişken bir daha mı geleceğim dünyaya modunuza girip bir Lady Dior çanta ya da bir Chanel 2,55 alayım diyecek olursanız (ya da belki rahatlıkla efort edebilir durumdaysanız) Avenue Montaigne tüm cazibesiyle sizi bekliyor.

Chanel, Louis Vuitton, Dior, Valentione, Saint Laurent, Ralph Lauren, Versace, Fendi, Gucci, Marni, Loewe, Céline, Prada, Armani, Salvatore Ferragamo, Chloé, Pucci, Dolce&Gabbana, Bvlgari, Ungaro... Yok yok diyebilirim.

Buradaki mağazalardan herhangi birine girdiğiniz anda “luxury” dünyasına attığınız adımı, mağazanın kokusundan, size yapılan muameleden hissetmemeniz olanaksız. Üstelik tanınmış müşterileri dışında kimin ne kadarlık bir ciro bırakıp çıkacağı hala bu mağazalar için bile soru işareti. Masterım sırasında dersimize giren Dior'un İş Geliştirme Direktörü, hiç tanımadıkları bir kadının mağazaya girdiğini ve birkaç saat içerisinde 1 milyon Euro’luk alım yaparak çıktığını anlatmıştı... Allah’ım sen büyüksün.... :)

Ayrıca Montaigne Market'a uğrayarak pek çok markanın farklı tasarım ürünlerini de bir arada görebilirsiniz. Arzu Kaprol'un ürünleri de bu lüks departmant store'da satışta.

Eliniz kolunuz poşet dolduysa ve maliyetli bir yemek ile ilgili kaygınız yoksa menüsünde 2.400 €'luk şarap olan Costes zincirine ait L’avenue Restaurant’da bitirmenizi öneririm. Bu fiyat tabii ki menüdeki maksimum fiyat. Ancak ambiyansı yaşamak için 35 €’luk bir risotto ile ve hayli leziz bir cheesecake (12€) ile çok da abartmadan L’avenue keyfini yaşamanız mümkün. Maalesef Paris’teki restoranların çoğunun aksine, günün hiçbir saati “ben bir espresso içip kalkacağım” ziyaretlerini kabul etmiyorlar.

Ya da benim için L'Avenue ile kıyaslanmayacak kadar güzel bir konsepti olan Plaza Athenee'nin arka bahçesinde yine "büyük" bütçeli ama nefis keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Avenue Montaigne'e bakan tarafta aperatif almanız, bir kadeh şampanya içip kalkmanız da mümkün. Ama asıl olay mekan arka bahçe... 


Paris'te restoran
Plaza Athenée'nin arka bahçesi

Avenue Montaigne ulaşım

Metro (hat 1, hat 9) Durak adı: Franklin D. Roosevelt

Place Vendôme
Place Vendôme denilince akla gelen meydanın ortasında bulunan Napolyon kolonu. Ve pek tabii meydanı çepeçevreleyen mücevher markaları. (Aslında “kuyumcu” da diyebilirim ama kapalı çarşı havası yaratmak istemem.) Ben bu meydana gidene kadar altın, değerli taşlar ve saat ile olan bağım çok sığ idi. Tamam hiçbir zaman pırlantaya burun kıvırmadım ama altındı, safirdi, saatti beni asla bir ayakkabı alışverişi kadar heyecanlandıramazdı. Çok safmışım gerçekten. Cartier, Van Cleef & Arpels,  Boucheron başta olmak üzere Tiffany Co., Bvlgari, Piaget, Chanel, Dior, Fred ve dahası her biri nadide bir sanat galerisinde dolaşıyor hissi veriyor insana. Sadece ürünler değil, buradaki mağaza deneyimi, müşteri yaklaşımı, satış danışmanının ürünün hikayesi ve marka ile ilgili derin bilgisi inanılmaz.


Paris'te Alışveriş
Place Vendôme

Şüphesiz meydanın yapı taşlarından biri de Türk sosyetemizin göz bebeği olan ve Coco Chanel’in içinde yaşarken hayata gözlerini yumduğu Ritz Oteli. Coco Chanel Suite 8.500 € gecelik fiyatına rağmen, uzun yıllardır otelin en çok talep gören odalarından. Restoranı muazzam. Otelin kendi markasını taşıyan roze şampanyasının tadı hala damağımda. (Not: Ritz Oteli tadilatta ve Ağustos 2012'den beri kapalı)

Paris'te Outlet Alışverişi
Coco Chanel Suite

Bu meydana çıkan sokaklardan biri olan, sağlı sollu yine lüks mücevher markalarının yer aldığı Rue de la Paix’den yürüdüğünüzde, kendinizi görkemli Opéra binasının meydanında bulacaksınız. Buradaki 1. dünya savaşı sırasında karargah olarak kullanılan Cafe de la Paix’nin görkemli salonunda keyif yapmanızı, tarihi derin derin içinize çekmenizi öneriyorum.


Place Vendome ulaşım
Metro (hat 3, hat 7, hat 8) Durak adı: Opéra


Rue Saint-Honoré
Place Vendome'a kadar gelmişken Rue Saint-Honore'ye uğramamak olmaz.
Rue Saint-Honore daha bir Nişantaşı havasında bana sorarsanız. Küçük bir sokak. 
Üzerinde pek çok dünya markasının butikleri var. Goyard, Guiseppe Zanotti, Gucci, Balenciaga, Tom Ford, Galliano... bunlardan sadece birkaçı. Ayrıca alternatif Fransız markalarının butiklerine rastlamak mümkün. Dahası Arzu Kaprol'un da bu cadde üzerinde bir showroom'u var.


Paris'te alışveriş
Rue Saint-Honoré üzerindeki ünlü Goyard mağazası

Uğramadan geçmemeniz gereken adres ise Paris'in hatta dünyanın en ünlü concept-store'larından Colette. Hüseyin Çağlayan, Hakaan ya da Yazbükey gibi Türk tasarımcılarımızın da ürünlerini bu mağazada görüp gururlanabilirsiniz.

Rue Saint-Honoré'de yemek önerim ise iki farklı bütçeye göre ayrılacak. Plaza Athenée kadar yüksek olmasa da yine de bütçeli ama güzel bir yemek için çok popüler mekan Hotel Costes'un bahçesi harika. Yemekler nefis. Kahvaltısı da öyle. Üstelik heykellerle süslü avlunun kışın bile keyfini çıkarabilirsiniz. Isıtma olayını iyi çözmüşler.

Bu arada Costes'un muhteşem ev parfümleri, mum ve tabii ki CD'lerine de göz atmayı unutmayın.


Paris'te restoran
Hotel Costes avlu restoran

Daha uygun bütçeli bir yemek için ise Place du Marché Saint-Honoré olacak. Buranın etrafında peşisıra pek çok restoran var. Benim favorilerim İtalyan için Fuxia, Fransız mutfağı için Tres-Honoré, burger için Razowski, kahvaltı ya da atıştırmalık-çay/kahve için Le Pain Quotidien. 
Place du Marché Saint-Honoré'nin etrafında favori markalarımdan Marc Jacobs, American Apparel ve MM6'e de mutlaka uğrayın. Farklı bir şeyler bulmamanız mümkün değil!

Rue Saint-Honoré ulaşım
Metro (hat 3, hat 7, hat 8) Durak adı: Opéra
Metro (hat 1) Durak adı: Tuileries

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top