29 Aralık 2013 Pazar

0

"Serbest Dolaşan Tavuk" Sorunsalı

Son dönemlerde Canan Karatay'ın "Serbest Dolaşan Tavuk" sözünün de desteği ile yediğimiz yumurta ve tavuk etini sorgular olduk ailecek. Tavuk üretim ve yumurta çiftliklerindeki tavukların hali malumunuz... Çok üzücü... Güneş ışığı görmeden, hormon ile büyütülen, hareket bile etmesine izin verilmeden şişirilip, kesilen tavuklar... Yahut da sık yumurtlasın diye hormon verilenler... Her iki şekilde de hem insan, hem de hayvan haklarına aykırı!

Hadi kötü koşullar dolayısıyla hayvan haklarını anlarız ama insan hakları ne alaka diye sorabilirsiniz. Kontrolsüzce kullanılan hormonlarla şişirilmiş tavukları yiyiyor, yine hormonlanmış tavuklardan çıkan yumurtaları tüketiyoruz. Bu ürünlerin sağlıklılığını geçtim, aksine sağlığımız için tehdidi korkunç!

Marketlerde "organik" etiketiyle satılan yumurta ve tavuk etleri de şüphemi çekiyor. Hormon kullanılmıyor olsa bile, tavukların yetiştiği ortam, hareket edip sağlıklı olabildikleri yetiştirme alanları konusunda büyük enişelerim var. Hiçbiri içime sinmiyor!

Aradık, taradık, ne yesek bilemedik... Yaz başında evimize 15 dakika mesafede, bahçesindeki tavukların yumurtalarını satan bir amca bulmuştuk. Tavukları özgürce bahçede geziyor, hormon almıyor ve vaktiyle yumurtluyor. Kış gelince amca ortadan kayboldu, bulamıyoruz... Tahminimiz o ki kışın yumurta satmıyor, bu işi yapmıyor :( Ailecek çok üzgünüz...


Bu bahsettiğim doğal yumurtanın farklılığı aklımızı aldı. Amcadan aldığımız yumurtaların hepsinin boyutları farklı (market yumurtalarını biliyoruz, pakettekilerin hepsi fabrika üretimi gibi tek boy). Aynı şekilde yumurtalar pis! Normal! Yumurtanın nereden çıktığı malumunuz! Hele yumurtayı tavaya bir kırıyorsunuz ki, turuncu! O yumurtalarla yapılan her şey daha lezzetli, daha güzel kokulu oluyor. Kek dersiniz, hepi topu kaç yumurta koyuluyor ki... O kekin bile lezzeti bir ayrı oluyor...

Bizi böyle doğal, olması gereken şekilde, sağlıklı besinlerden mahrum bırakan sistemden kurtulmanın yollarını bulmak lazım... Sizin çözümünüz var mı bu konuda?




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top