31 Ocak 2014 Cuma

0

Kadın, Mühendis ve cinsiyetçi TRT

İşte sadece bu yüzden bu zihniyete bi dur demek gerekiyor. Dur bir mola ver değil, dur bi düşün değil.. sadece dur! demek gerekiyor. Onlarca önemli neden sayılabilir, hatta 'sayılabilir' değil, tek tek sayılır. Adalet denir, eşitsizlik denir, ayrımcılık, ötekileştirme, yolsuzluk, haksızlık, dinin her alanda egemen olma atakları vs vs.. ama lütfen bu nedeni de atlamayalım, unutmayalım, en başa yerleştirelim: Neden mühendislik gibi konularda söz söyletmek için erkek arıyorsunuz? 

Neden mühendis dediğin erkek olur önyargısını pekiştiriyorsunuz? Aslında önyargı olmaktan çıkalı hayli zaman oldu, çok şahane bir yargı oldu bu ama hayır, siz buna rağmen yapmayın, pekiştirmeyin yerleştirmeyin insanların biliçlerine ve bilinçaltlarına, ki zaten, en tehlikelisi de bu yerleşimdir.

İran'da kadınlara mühendislik eğitimi yasaklandığında bizlere bu haber uzak diyarların şarkıları gibi gelmişti. Ya bak bunu da yapmışlar dedik, bir iki fotoğraf paylaşıldı İslam devrimi öncesinin üniversite hayatından, biz de İran'a benzer miyiz ki acaba diye rutin tatışmalar döndü ve laikçilerin paranoyası depreşti yine ahahaa diye dalgası bile geçildi. 

Şimdi yine İran'da kadınlara yasaklanan mühendislik eğitimi haberi bizlere yabancı. Hayatımıza, alışkanlıklarımıza, aklımıza, vicdanımıza yabancı. Uzak bizlere, hakikaten uzak. Uzakları yakın etmek için uğraşanların varlığına rağmen, uzak. Ancak burnumuzun dibinde yapılan ve zaten bütün mühendislik fakültelerinin çok sağlam dalgası geçilen erkek ağırlıklı, kız arkadaşa hasret yapısına payandalar dayatan bu ayrımcı uygulamalar, elimizin tersiyle bi yana itebileceğimiz işler değil. Her derdimiz bitti bir de bununla mı uğraşacağız diye savsaklanacak şeyler değil.

Evet uğraşacağız. Çünkü bu memlekette kadınlara yapılan bütün kötülüklerin köklerini besleyen ana kaynaktır bu zihniyet. Kadınların mühendis olamayacağı fikrine (nedenleri ne olursa olsun) kapılmış olmalarıdır. Kadınların matematikle, fizikle, kimyayla.. fenle bilimle uğraşmaya kapasitelerinin yetmeyeceğini düşünmeleridir. Kadınların bu ERKEK meseleleri ile uğraşmaya FITRAT'larının izin veremeyeceğini düşünmeleridir. Kadına yapılan bu ayrımcılık, aslında kadını naif, zayıf, kırılgan, duygusal ve evet hay bin kunduz ki kafası da öyle pek işlemeyen bir mevkiye getirip bırakmalarıdır. Evet uğraşacağız, çünkü uğraşılması gereken kapkara bir zihniyettir bu. 

Bi çift sözüm de bu şahane kafaya destek veren kadınlara olacak: Kadından mühendis olmaz diyen erkeklere destek vermeyin yahu? Bu kadar yani.. Her neyse sevgili hanımlar, haydi gelin hep birlikte bir reklam izleyelim.. (Dayanamayacam: Beyler de izleyebilir.)


Görsel: İTÜ Sözlük

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top