29 Ocak 2014 Çarşamba

0

Öldürülen kadınlar, korunan erkekler

2013 yılında Türkiye'de erkekler 214 kadın öldürmüş. Tam 214 kadın. Dile kolay. Hem belli ki sadece dile kolay değil, bizim topluma da kolay. Kimsenin öyle çok da umurunda değil. "Ne var canım, alt tarafı ölürsün" zihniyetinin devlet katında yöneticilik vasfına sahip olabildiği bir memleket burası.. ne bekliyorduk ki?

2013 yılında 167 kadına tecavüz edilmiş. Tam 167 kadın. Tabii bunlar kayıt altına alınabilenler. Alınmayanı ne kadar acaba? Alınamayanı, söylenemeyeni, hatta evlilik içinde tecavüze uğrayıp da uğradığının tecavüz olduğunu bile bilmeyeni? Kim bilir kaç kadın? İzanının güzel ahlakını sevdiğimin yargısına göre muhtemelen bu 167 kadın tecavüze falan uğramamıştır zaten, bi şekilde rızaları vardır ama nasıl rıza gösterdiklerinden haberleri yoktur. "Dekolte giyersen, bacağını kolunu açarsan başına geleceğe davetiye çıkarırsın" zihniyetinin kanaat önderi olabildiği bir memleket burası.. ne umuyorduk ki?

2013 yılında 241 kadına şiddet uygulanmış. Yine, kayıt altına alınanı bu kadarsa demek istiyorum, hoşgörün. Yediği dayağı bırakın polise söylemeyi, ana babasına kardeşine arkadaşına söyleyemeyen kadınların hesabını tutan yok elbette. Tutsan ne olacak ki? Kocamdır döver diyeni de çıkacak, seviyor kıskanıyor ondan oluyor böyle diyeni de çıkacak, sinirli biraz ben de üzerine gittim hata ettim diyeni de çıkacak, tüm kayıtsızlara ek olarak. Kadınlara o kadar acizlik ve suçluluk öğretilmiş ki, 241 kadının şiddet görmesinin kayıt altına alınmış olması bile küçük bir mucize. "Bozma aile saadetini, olur böyle şeyler, evine kocana dön" zihniyetinin insanları korumakla görevlendirilebildiği bir memleket burası.. ne isteyebiliriz ki?

Kadınları yüzde 66'sını kocaları, eski kocaları ve sevgilileri öldürmüş. Boşanmak istedikleri için ölmüş yüzde 15'i. Yüzde 13.5'i ise, gördüğü şiddeti şikayet ettiği için öldürülmüş. Koruma istediği için ölmüşler, öldürüleceklerini bildikleri için korunmak istemişler ama korunamamışlar.

Kadın cinayetleri son yıllarda neden arttı? Kadına yönelik şiddet son yıllarda neden gemi azıya aldı? Neden son yıllarda kadınlar daha çok tecavüze uğradı? Katilleri, tecavüzcüleri, saldırganları devlet tarafından öyle ya da böyle korunduğu için olabilir mi acaba?

Yani öyle uzun uzun tahliller yapmaya da pek gerek yok gibi duruyor. Devlet hem kadın öldürmeyi bazı şartlar altında kendine hak gören zihniyeti koruyor, hem de öldüreni. Devlet kadına şiddet uygulamayı sadece erkek olma vasfına sahip olduğu için kendine hak gören zihniyeti koruyor, hem de şiddet uygulayanı.. ve devlet, hem bazı "özendirici" şartlar altında kadınlara tecavüz edilebileceğini düşünenleri, hatta çocukların bile "rızası vardı" eşiğinde tecavüzden nasibini alabileceğini düşünenleri koruyor, hem de tecavüzcüyü.

Hani yargı bitti gitti battı diyoruz ya son günlerde.. galiba aslında olan biten şey, helvanın paylaşımı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top