19 Şubat 2014 Çarşamba

0

Türkiye, Moda ve Kadın

Türkiye'de moda, Türkiye'de kadın, gelenek
Türkiye, Moda ve Kadın
Ülkemizde kadına biçilen roller daha çok geleneksel ideolojilerin ağırlığı altında ezilmekte olduğu için kadınlarımız genel olarak hayatlarının tüm alanlarında bu baskı altında hareket etmeye çalışmaktadırlar. Kimisi evlilikleri, okudukları bölüm gibi konularda seçim şansını çevresine bırakırken kimisine ne yazık ki hiçbir konuda seçim şansı tanınmıyor. Birey olarak yaşamasına engel olunan kadınlarımızın kendilerini gerçekleştirmesi karar verme yetisinin yokmuş gibi davranılmasıyla ne yazık ki mümkün olmuyor. Ne bilimsel anlamda, ne kamuda, ne özel sektörde, ne sanat alanında var gibi görünen ancak varlık göstermeleri gelenekler dışına çıkmadıkları sürece mümkün olan kadınlarımız sosyo-kültürel çerçevemizin sadece güzel bir manzarasından ibaret yaşamlarını sürdürmektedirler.

Bu noktada sıkıntı olan durum düzene ayak uyduranlardan ziyade var olan düzende ki sıkıntıların farkında olup bu farkındalıkla bir nebze de olsa kendince, kendi kararlarıyla yaşamaya çalışan kadınlarımız oluyor. Kimisi cesur kadın, kimisi feminist kadın, kimisi namussuz kadın etiketlense de aslında bu kadınlarımızın yapmaya çalıştığı tek şey vardır: kendi seçimlerini insanca yaşayabilmek. İşte hal böyle olunca daha çok yaratıcı zekaların ürünü olan sanatın bir dalı sayılabilecek moda dediğimiz insanların seçimleriyle var olan şey dünyanın gelişmiş ülkelerine göre kendi seçimlerini kolay kolay yapamayan bir toplumun vatandaşlarına ne yazık ki birkaç beden büyük olmaktadır. Özellikle geleneksel tavırlara yatkın yaşayan toplumumuz senelerden beridir kadınların giyimi konusunda yobaz denilebilecek keskin bakış açılarıyla yaratıcı tasarımların sadece dergilerde, televizyonlarda ya da vitrinler de kalmasına hatta bu tasarımların dayanılmayıp satın alınıp ancak gardıropta beklemesine hatta zaman geçtikçe unutulmasına sebep oluyorlar.

Doğal olarak Türkiye’de moda kavramı geleneksel tavrımızın dışına çıkmadığı sürece var olup yaratıcı kıvama geçtiği takdirde hayal olan ve bir türlü somutluğa kavuşamayan bir kavramdan ibaret oluyor tıpkı kadınlarımız gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

back to top